2012. október 31.

Halkrém (3) - A csukakrém

A legutóbbi szervezett halvacsora és halshow előétele volt e remek krém. A csuka húsának intenzív íze van, húsa száraz és szálkás. Ezekkel a tulajdonságokkal kell felvenni a versenyt, amikor csukakrémet készítek.

                        A képen a fehér színű krém a csukakrém (a sötétebb harcsamáj pástétom)


A csukát lefilézem, azaz leválasztom a húst a csontról, gerincről és a bőrétől is megfosztom. Ettől még a húsa szálkás marad. A húst megfőzöm. A főzővizet sózom, teszek bele vöröshagymát, fokhagymát, szemes borsot, babérlevelet. A megfőtt halat, miután kihűlt, kiszálkázom. Ez viszonylag egyszerű művelet, hiszen a csukában hatalmas Y alakú szálkák helyezkednek el szépen sorban és amennyiben jó helyen töröm meg a halhúst, akkor a szálkák könnyen kihúzhatók. A főzőlét sem öntöm ki, abból kiszedem a hagymát, fokhagymát és szemes borsot, ezeket a hallal együtt lepépesítem. Nem turmixgépet használok, hanem aprítót, bőven elég az is. A fűszerezés következik. Kevés olvasztott vajat és ízlés szerinti mennyiségben mustárt adok hozzá, éppen annyit, hogy a hal íze megmaradjon és a mustár is savanyítson valamelyest. Só, bors szinte mindig kell még hozzá, illetve néhány csepp citrom. Jól összedolgozom az egészet. Közben további vöröshagymát darálok egészen pépesre és kanalanként adagolom a masszához, melyet kóstolgatok.
Arra érdemes figyelni, hogy a pillanatnyi állapot és az összeért másnapi halkrém íze között jelentős különbség lesz, ezért nem szabad túlfűszerezni, túlhagymázni. Pirítós kenyérrel kiváló csemege!

                                                      5 kg-os csukám a Tisza-tóról

Hozzávalók:
  • csukafilé
  • vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, só, bors
  • vaj, citromlé, mustár


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...