2013. február 11.

Busakolbász

A busakolbászt a busafasírt ihlette. Fasírozottat a múltban többször is készítettem már, igaz ritkán, hiszen nem nagyon lehet horoggal szabályosan fogni busát. Rántva vagy natúr sütve nem tartozik a kedvenceim közé a busa, viszont számtalan módon igazi ínyencség, kitűnő étel készíthető belőle.


A busát eddig méltánytalanul hanyagoltam az HelloHal-on, pedig édesvízi halaink között az állománya is jelentős hazánkban, sőt népélelmezési szempontból is a ponty után véleményem szerint a második legkedveltebb halunk, melyet elsősorban az alacsony ára miatt vívott ki magának. A busa nem őshonos hal Magyarországon, állománya mára mégis hihetetlen méreteket öltött természetes vizeinkben. Ennek legfőbb oka, hogy planktonevő, azaz folyamatosan szűri a vizet, tehát egész nap táplálkozik. A horgászok nem igazán veszélyesek az állományra, mert horoggal nem, vagy csak igen ritka esetekben fogható meg.
14 évesen egy úszós készséggel megfogott 20 kiló körüli busával

A Tisza-tavon például határozottan nem. Ehhez hozzá jön még, hogy kifogását, megtartását a Tisza-tavi horgászrend a téli időszakban még tiltja is. Gyérítő halászata folyóvízen nem megoldott, a Balatonon egészen sikeres. Nagy veszteséggel dolgozható fel rendesen. Nagy feje van, a mondás is úgy tartja, ha élcelődünk embertársainkkal: "olyan busafejű".

Bőre vastag, pikkelyes, hasán hosszú, széles zsírréteg húzódik, oldalvonala mentén vörös hús, mely rossz ízű. Ezeket el kell távolítani. Szálkás hal, de nem olyan vészesen sok benne a szálka. Nagyobb, 15 kiló feletti példányokból simán kivágom egy kis kézimunkával az összeset. A kisebbekben meg még nem csontosodott meg annyira, így darálható. 

A busakolbász a sertéskolbász mintájára készül. Nekem grammra pontos receptúrám van, de úgy gondolom, hogy két egyforma sertéskolbász sincsen, mindenki tudja a tuti receptet, annak mintájára érdemes kísérletezgetni. Inkább más egyéb fontos dolgokra szeretném felhívni a figyelmet. A megfelelően feldolgozott busahús száraz, így zsiradékot (olajat) kell adni a bekevert masszához. Ez esetben is ajánlott hamarabb sózni a halhúst. Kömény, fokhagyma, bor és pirospaprika kell még hozzá, mást én nem teszek bele. Nagyon nehéz  kisebb átmérőjű belet szerezni, pedig az lenne az igazán jó, egy hentes barátom nekem külön szokta válogatni és gyűjtögetni ezeket. Lényegesen lazábbra szabad csak tölteni, mint a sertéskolbászt. Sütése folyamatos ellenőrzés mellett történjen serpenyőben vagy tepsiben további zsiradék hozzáadásával. 

A busa íze enyhén érzik csak ki a kolbászból, de mégis csak az omega 3 zsírsavban leggazdagabb, az egyik legegészségesebb halat esszük.

A következő általam szervezett Halvacsora és halshow egyik étele lesz a busakolbász hagymás tört burgonyával és savanyúsággal. A show részletei a HelloHal facebook oldalán találhatók!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...