Igazán ékes bizonyítéka a halas töltött káposzta annak, hogy a halat, az édesvízi halat milyen sokféleképpen el lehet készíteni. Miért ne válthatnánk ki bármilyen húst hallal? A legtöbb esetben ez megtehető, viszont nem árt ehhez ismerni a halhúst. A fotózott töltött káposztában ponty van. De minden más a hagyományos receptúra szerinti, már ha a szabolcsi, azaz Szabolcs-Szatmár Bereg megyei paradicsomos, édes káposzta annak mondható.
A pontyot lefiléztem, szégyen szemre vennem kellett egyet, 1000 Ft volt kilója, megjegyzem a 2,5 kg-os pontyból 60 dkg színhús maradt, tehát 4000 Ft-nál drágább kilónként a pontyfilé ára, meglepő...
Természetesen lenyúztam a halat és a vörös húsrészeket is kivágtam. Ettől még a szálkák benne voltak a pontyban, ezért le kellett darálni, a 2-4 mm-es darálót ajánlom. A hal nagyon gyorsan fő, párolódik, nem olyan, mint a sertés. A rizsnek több idő kell, ezért azt előfőzni szükséges. Az édes káposztába forrázás után lehet betöltögetni az elegyet. Egy káposzta levél két töltés. Szabolcsban szigorúan kis töltéseket készítenek. Fazék, paradicsom és főhet fedő alatt. Egyéb ízesítés ízlés kérdése.
A következő halvacsira elkészítem, ott meg lehet kóstolni, infókért katt ide!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése