2014. március 5.

Pontyikra krém

Valójában inkább egy kis összefoglalóval készültem az ikrakrémekről. A pontyikra krém, a pontyikra egyszerűbb hozzáférhetősége okán talán a legkönnyebben elkészíthető valamennyi ikrakrém közül.

Az általam készített ikrakrémeknek háromféle alapja lehet: tojás, gríz, mascarpone. A tojás természetesen főtt tojás turmixolva, a gríz pedig lazára főzött állapotban olajjal kikeverve. Mindhárom esetben hagyma, bors és citrom az ízesítő, de tetszőlegesen akár mustárral is lehet savanyítani. A majonézt, natúr joghurtot is szereti az ikra. IKRA! Ponty, süllő, csuka, harcsa. Nálam ezek jöhetnek számításba. Az előkészületeket legalább egy  héttel hamarabb meg kell kezdeni. Az ikraszemeket a hártyából óvatosan ki kell fejteni, javaslom a kés életlen felét ehhez. A ponty ikraburok hártyája vékony, könnyen szakad, ezzel a legnehezebb bánni. Üvegedényben (!) sóban, olajban érlelve, levegőmentesen lezárva szükséges tartani az ikrát minimum egy hétig. Félidőben rá szoktam kóstolni, ha keserű kell még adni hozzá sót, melyet újra elkevergetek, sokszor az ujjammal, hogy ne törjem össze a szemeket. Minden esetben előbb az alapot készítem el. Általában egy rész alapkrémhez egy rész ikrát teszek. Meg is rökönyödök néha, amikor a boltokban kész ikrakrémeket látok rajta, hogy sózott ikra 6%! Döbbenetes! Sózni jellemzően már nem kell a kész krémet! Tapasztalatom szerint az ízek másnapra, harmadnapra lesznek igazán finomak, ezért a hagymával, borssal lehet óvatosabban bánni, később erősebben dominálnak majd, mint az első kóstoláskor.
A süllőikra krémről már írtam, érdemes felkeresni azt a bejegyzést is.
Süllőikra krém

Az ikra ugye a kaviár alapanyaga, tehát megfelelő érlelés után akár krém hozzáadása nélkül is fogyasztható. Erre jó példa egy korábbi vacsorám, ahol a pontyikrát nagy előszeretettel ízlelgették a vendégek. 


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...