2015. február 7.

Bodzás eperkrémleves vanílián konfitált süllőfilével

Az egyik legnagyobb találmány! A bodza virágzásakor többet megyek a szép virágok után a kubikba, útszéli lelőhelyekre, mint horgászni. A virágból üdítőital készül, mely hűtve néhány napig fogyasztható, utána általában pezsegni kezd, majd megbuggyan. Szörpöt a mi családunk nem szokott csinálni, csak üdítőitalt. Ezzel az üdítővel lehet felönteni a tavasszal friss eperből készült levest, melyet kihűtve, inkább hidegen jó tálalni.


Attól, hogy édes ízvilágba kerül a hal, be kell sózni, esetleg kicsivel kevesebb sóval. Só nélkül ti. teljesen ízetlen lesz a süllő. A tepsibe vaníliás cukor, vanília és kevés olívaolaj kerül, majd szép lassan, 50-60 fokos, állandó hőmérsékletű sütőben konfitáljuk a halat. Kihűtve tálaljuk a levesbe. A legnagyobb kihívást egy-egy, a telephelyünktől távoli halvacsora okozza, melyre május-júniusban, tehát bodza és eper szezonban viszem ezt a levest. Útközben megpróbálok szedni friss bodzavirágot díszítéshez, de vagy nincs bodzabokor, ha van az út mellett, akkor poros a virág vagy már tetves, bogaras. Innen is látszik mennyire érzékeny a bodza virága. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...