2015. február 8.

A ponty gasztronómiai értéke

Nem igazán rajongom a pontyért. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet bitang jó ételeket készíteni belőle. Hogy miért ilyen népszerű hazánkban a ponty? Nos ezen az éghajlati övön a haltermelők a kora tavasztól késő őszig terjedő időszakban komoly súlygyarapodást tudnak a pontyoknál elérni, ezen kívül a többi nemes halhoz képest az egyik legolcsóbb. Lehet már br. 640 ft-ért/kg is venni pontyot, de karácsonyi időszakban ez 1000 ft/kg is lehet. A ponty bőre, zsírja és vöröshúsa rossz ízű. Én nem szeretem, és előadásaimon, vacsoráimon is azt tapasztaltam, hogy ezeket a kellemetlen, erős, intenzív ízeket, szagokat a halfogyasztók legnagyobb része nem preferálja. Az is igaz, hogy aki nem eszik halat, leginkább ezért nem. És a szálka miatt. A ponty szálkás hal, ezért alternatív megoldásokat kell találni, hogy a gasztronómiai élvezetet ne zavarja. A fogyasztói bizalom megszerzésének sok esetben a legfontosabb pontja. 



A ponty hatalmas veszteséggel filézhető, a színtiszta bőrtől, zsírtól, vöröshústól megfosztott filé átlagban 27%. Tehát a pontyhús kilója 3500-4000 ft. Elgondolkodtató. Nem könnyű feldolgozni sem, ha már a bőr marad, akkor a pikkelyt érdemes pikkelytokkal együtt levágni, ez külön tudást, gyakorlatot igényel. Tükörpontyot már nem is veszek évek óta. Vastag a bőre, más a hús szerkezete. Szerencsére a haltermelők is kezdik elfelejteni, egyre nagyobb arányban tartanak pikkelyes pontyot. A természetes vizekbe telepített pontyoknál pedig már egyre gyakrabban az ősállománytól vett szaporítóanyagból nevelt pontyokat telepítik vissza, igazi nyurgákat.


A ponty csontja halászléfőzésnél használható, de figyelni kell a méregfog kipattintására. Belsőségei, azaz ikrája, teje kiváló lehet nemcsak halászlébe főzve, krémeknek, rántva, bundázva is finom.
A pontyhúst gyakran darálom le. Tölteléknek, pörköltnek, ragunak igazán finom. Ha már úgy alakul, hogy a bőre rajta marad, akkor a hús felől be kell irdalni, hogy a szálkákat apróra vágjuk, így süthető, főzhető, de halászlében hamar elázik. Chipsnek, ropogósnak a legfinomabb, kissé túlsütve, fűszerezve klassz sörkorcsolya, borkorcsolya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...