2012. szeptember 25.

Harcsa tisztítása, filézése

Íme lépésről lépésre képekben is egy harcsa szakszerű feldolgozása, minden részletre kiterjedően odafigyelve.





Az élettelen halat a végbélnyílásától kezdve vágjuk a fej felé, figyelve arra, hogy a beleket a kés hegye ne vágja ki, így annak tartalma nem tud kifolyni.




A belezés során a belek kifordítása után a hal nyelőcsövét el kell vágni.


A harcsa mája nagyon finom, de az epehólyag tartalma nem folyhat rá a májra. Az ujjammal a hólyagra mutatok, melyet kezdők segítséggel vágják le. Ha a tartalma ráfolyik a májra, dobjuk el azt, mert ehetetlenül rossz ízű lesz a máj.


A mellúszó bemetszése.



A kés pengéjének végig a hal gerincén kell feküdnie.





A csontok mellett haladva leválasztható a harcsa egyik fele a gerincről.




A másik oldalon ismételni kell a műveletet.



A hasúszó kivágása.



A bőrözés első fázisa.


Fenti bemetszés kapaszkodó a kéznek. A kést a bőrhöz szorítva kell előre tolni.




A harcsa hasának belső falán vastag hártya található.


A hártyát a bőr eltávolításánál megtanult technikával szintén vegyük le.



A vörös húsrészek és a zsiradék eltávolítása nagyon fontos, ezek rossz ízű húsdarabok.


A kész, kimosott, leszárított harcsa filé.


A fejből ki kell vágni a kopoltyút.


A csontok és a fej tisztítás, mosás után. A harcsa fejét jobban nem tisztítom. Ajánlok egy technikát a nyálka eltávolítására. Ehhez fagyasztásra van szükség. Egy szűk nylonba helyezem a fejet, melyet kiengedéskor lehúzok róla, a nylon leszedi a sárgás nyálkát és teljesen nyálkamentes lesz a fej.


4 megjegyzés:

  1. Apámnak volt egy profi technikája a harcsa nyálkátlanítására. Illetve a bőrének kifehérítésére. Sokan sózzák és mossák a nyálkát, de van egy jobb módszer.
    "Napraforgó levél". Fogott egy nagy napraforgó levelet és elkezdte finoman dörzsölni vele a bőrét. Hófehér lesz tőle a harcsa.

    VálaszTörlés
  2. nyálkaeltávolítás:forró vízbe mártani aztán csak lelehet egyszeruen késsel kaparni

    VálaszTörlés
  3. A harcsát legegyszerűbb és leggyorsabb módon, nagynyomású mosóval lehet pillanatok alatt megtisztítani.
    Ha valaki egy valóban nyálkamentes konyhakész harcsára vágyik, az feltétlen próbálja ki!
    Mivel nekem nincsen gépem, ezért én benzinkút melletti kézi mosóba szoktam hordani. Néhány száz Ft-ból, pillanatok alatt megvan.
    Üdv: Gyuri

    VálaszTörlés
  4. miért is kéne a nyálkát eltávolítani, mivel a bőrt úgy is el kell dobni?
    a bőrt legegyszerűbben nyúzással levenni, hús sem marad rajta

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...