2015. február 8.

Pontyragu cukkiniben

Szeretem a filézett, bőrtől, zsírtól, vöröshústól mentes színtiszta pontyhúst ledarálva. Sok idő előkészíteni és sajnos csak otthon lehet megtenni, a halárusítók még nincsenek erre felkészülve. (Míg darálva kérhetünk sertéscombot, addig a halasok erre nem rendezkedtek be.) De nincsenek felkészülve a fogyasztók sem (tehát nincs kereslet), hogy a 800-1000 ft/kg áron kapható élő ponty filézett, fentebb leírt húsára azt mondja a halárus, hogy 4000-5000 ft/kg.
Én máshogy tekintek a halra és annak gasztronómiai értékére. A ponty így előkészítve közétkeztetésben, gyermekélelmezésben is megállná a helyét. Más kérdés, hogy egy gyereknek napi háromszori étkezésére 600 ft jut, abból nehéz lesz 10 dkg hazai halra 400-500 ft-ot költeni... Itt "meghalt" ez az ügy Magyarországon, sajnos.
Na, de ez a poszt nem erről szól, hanem a darált pontyból készíthető raguról.


Egy teljesen hétköznapi pörköltöt kezdek főzni: olaj, hagyma, őrölt pirospaprika, majd a hal és lehet ízesíteni, sózni. Borsot, kaprot előszeretettel használok. De kedve szerint cselekedhet mindenki. Nem az ízesítés a lényeg, hanem az előkészítés. Egy 100% szálkamentes, ízletes, finom halból készült ragut, pörköltet kapunk. A cukkinit karikákra vágva, kivájva tesiben sütöm meg és tálalásnál töltöm csak meg. Hideg tejfölös kaporral szoktam tálalni. Még nem okozott csalódást :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...