2013. január 29.

Csukapörkölt


A csuka húsa lényegesen tömörebb állagú, mint a többi ragadozó halunké. Íze is sokkal karakteresebb, ráadásul szálkás halról van szó. Egy pörköltben pedig nyakig maszatosnak lenni nem feltétlenül a legkedvesebb mulatság. Így aztán ezen problémák áthidalása az igazi kihívás, hiszen egy egyszerű pörkölt alapot bárki tud készíteni.

A legszerencsésebb megoldás a krokodilpofájú félelmetes ragadozónk hasát tisztításnál elkülöníteni. A csuka hasaalja szálkamentes.
A szálkamentes hasi rész nagyjából az oldalvonalnál kezdődik. Halunk bőrét pörköltbe nem szeretem, ezért azt lenyúzom. Egyébként filézése, bőrözése pontosan úgy történik, ahogy azt a süllőnél bemutattam (ide kattintva megnézheted a sok fotóval illusztrált technikát). Vigyázat, bordái a csukának is vannak, de rövidek és könnyedén kikerülhetők. Az elmúlt egy évben nagyon sok visszajelzést kaptam az alapanyagok tekintetében és tudom, hogy kereskedelemben gyakorlatilag lehetetlen beszerezni a csuka hasaalját, de még magához a csukához is nehéz hozzá jutni. Az a horgász, aki meg tudja fogni valamelyik hazai vizünkön e páratlanul szép mintázatú halat, annak segítség lehet e részletes leírás, másoknak javaslom, keressenek egy halászt vagy haltermelőt és kuncsorogjanak ott csukáért. Amennyiben az alapanyag már rendelkezésre áll, hozzá lehet látni a hagyma pucolásához. Persze a halhúst be kell sózni, lehetőleg minél korábban és pihentetni. Én nem szeretem nagyon apróra vágni, inkább két-, háromfalatos darabokra aprítom a csuka húst, de ez ízlés kérdése. Innentől kezdve minden azon múlik mennyi időm van elkészíteni a pörköltöt. Ha sok, akkor becsülettel elfőzöm a hagymát, ha nem akkor örülök, ha ki tudom várni, hogy üvegesedjen... A hal gyorsan és könnyedén belefő a végén, ha készen van érdemes elzárni a gázt (vagy villanyt) és lefedni egy rövid időre, hogy minél jobban felvegye az ízeket  a csuka. Ez idő alatt lehet nokedlit szaggatni és összedobni egy uborka salátát. 

Hozzávalók:
  • csukafilé, lehetőleg a hasi rész
  • hagyma, só, bors, pirospaprika
  • kevés zsiradék, mely lehet olaj, de akár zsír is

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...