2013. február 19.

Csukakaviár

Tényleg kulináris a csukakaviár. Nagyon ínyenceknek ajánlom, kezdőknek semmi esetre sem, nem az az étel amivel el kell kezdeni megszeretni a halat és az ikrát, kaviárt. Pedig hihetetlenül különleges és nem is nagyon lehet hozzájutni a megfelelő alapanyaghoz. A csuka ívási időszaka a februári-márciusi hófordulóra tehető, horgászat szempontjából február 15 - március 31-ig ezért tilos kifogni. Az ikrája ekkorra érik meg teljesen, és lesz  2,5 mm átmérőjű is akár! Tehát, ha a február 15-e előtti napokban sikerül zsákmányolni egy termetesebb nőivarú példányt, akkor felbontásánál már remeghet a kezünk, a benne rejlő kincs gasztronómiai szempontból többet ér, mint maga a hal húsa. Én barátaimtól kaptam egy gyönyörű halat, melynek ikrájából nem volt kérdés, hogy kaviár lesz.


Az előkészítés sok gondosságot igényel. Az ikraburokból egy tompább késsel, vagy nem az élével ki kell kapargatni a ragacsos ikrát. Ezután be lehet sózni és tenni kell hozzá egy kis olajat. Illene arányokat írnom, ez elég nehéz ügy, de mondjuk egy pohár (vizes) ikrához egy ek. só és egy ek. olívaolaj megteszi. Ezt összekevergetem valami nem éles tárggyal (gyakran az ujjammal), hogy ne sérüljenek a szemek és beteszem a hűtőbe lefedve, lezárva. Üveg edényt vagy tálat javasolok tárolásra! A legnehezebb rész következik. Ki kell várni, hogy az ikra megérjen, azaz türelem, türelem. Honnan lehet tudni, hogy megérett és étkezésre alkalmas? A szemek zavarossága megszűnik, gyönyörű arany színűek lesznek és áttetszők.

 Sózás előtt a nyers ikra

 A sózott, összekevert ikra

Az érett, fogyasztásra alkalmas ikra

Pirítós kenyérrel, vajjal, citrommal, pezsgővel fogyasztható, de kitűnő tojásba töltve, vagy tojásra helyezve is.

És végül, íme a csuka, ennek a krokodilpofájú halnak az ikrájáról van szó :)

2 megjegyzés:

  1. Hú, ez csodálatos! Eddig csak pisztráng ikráját készítettem el így, de most megfájdult a fogam a csukáéra is. Most várhatok februárig :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Várhatsz, ha csak nincs egy csodacsukád :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...