2012. szeptember 12.

Fűszeres halfalatkák

A legutóbbi HelloHal kulináris halvacsora és halshow előételéről, a fűszeres halfalatkákról még nem írtam. Meg is kaptam érte a magamét, többen felhívták a figyelmemet arra, hogy szívesen olvasnának róla, elsősorban a felhasznált fűszerről. Engedek a nyomásnak, íme!


A legtöbben összetévesztik a halfalatkákat a haltepertővel. Az alapvető különbség a sütés idejében rejlik. Haltepertőnél azt szeretnénk elérni, hogy minél több vizet kisüssünk a halból, de az ne száradjon ki, attól ízletes maradjon. A halfalatkák jelen esetben többféle halhúsból készültek: ponty, harcsa és süllő szálkamentes, szép, de szabálytalan alakú húsdarabkái. A ponty nyurga, vagy tőponty, tehát a pikkelyes fajtából való, melynek bőrére szükségünk van, de a pikkelyezés a pikkelytok leválasztásával történik. A szálkákat sűrű irdalással tüntethetjük el. A süllővel, harcsával nincs ilyen gond. Általában akkor készítek ilyen falatokat, amikor nagyobb mennyiségű halat dolgozok fel, ahol óhatatlanul is keletkeznek nyesedékek.
A sózás sarkalatos kérdés természetesen. Előtte feltétlenül tájékozódni kell, hogy a fűszer tartalmaz-e sót,és ha igen, akkor mennyit. Előfordult már velem, hogy nem voltam elég körültekintő és akkor jönnek majd a megjegyzések, hogy így szerelmes, úgy szerelmes a szakács :)
Itt a fűszer, melyet jó szívvel ajánlok mindenkinek:


Ezt a fűszert azért kedvelem, mert nem tartalmaz hozzáadott sót, ízfokozót, mesterséges színezéket. A fűszerkeverék ízét a válogatott, minőségi fűszerek: a vöröshagyma, a mustárliszt, a bazsalikom, a fokhagyma, a curry, az őrölt fehérbors, a fűszerpaprika, a rozmaring, a kapor, a paradicsom, és a szegfűbors megfelelő arányú keveréke határozza meg.
A haldarabkák sózása után fűszerezek és kevés olajat is csepegtetek hozzá, így pácolódik néhány órácskát.
Kukoricalisztet ajánlok a sütéshez, melybe őrölt pirospaprikát keverek. A kukoricaliszt véleményem szerint kérgesebben sül, a paprika azonban nem éghet meg. Amikor egy átlagos felhasználó már kivenné az olajból a halat, akkor én még ráhúzok egy percet, vagy kettőt. Az olaj felitatása után a tálalás van már csak hátra, melyhez elengedhetetlen a lilahagyma és hozzá a citrom. 

Hozzávalók:
  • haldarabkák (előételnek nyersen legfeljebb 10 dkg/fő)
  • só, fűszerkeverék, olaj
  • lilahagyma, citrom, esetleg bagett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...