2012. szeptember 18.

Harcsamáj pástétom

Már régóta készülök erre a posztra. Elárulok egy titkot, a fűszeres harcsamáj receptemet és bejegyzésemet nézték meg eddig a legtöbben, ez elgondolkodtatott egy kicsit, hogy harcsamáj vonalon érdemes-e tovább gondolkodnom. Az ősz jellemzően számomra a harcsákról és a harcsa horgászatáról szól. Ebben az időszakban a halak felkeresése, becserkészése és megfogása mellett ugyan akkora örömöt okoz egy egy jó étel elkészítése is, főleg, ha valami újdonsággal lephetem meg a családomat, barátaimat. A friss, jó minőségű harcsamáj egy-egy szép fogás után természetesen rendelkezésemre áll, így valamivel könnyebb dolgom van, piacon még nem voltam májat venni. Alapanyagok tekintetében is egyszerű, nem drága, a máj kivételével könnyen, gyorsan beszerezhető dolgokra van szükség. 



A májat nem kell előkészíteni. Egy egész sütéshez ajánlott vajat alacsony hőfokon felolvasztok, majd ebben megpárolom az apróra vágott vöröshagymát és két gerezd fokhagymát. Szép lassan elfőzőm. A vajnak az a tulajdonsága, hogy hőkezelés hatására szétválik a benne lévő víz és zsiradék, ezért az alacsony hőfok. Amikor elfő a hagyma beleteszem a májat, borsot, majorannát szórok rá és egy deci konyakot löttyintek hozzá. Fedő alatt sül 3 percet egyik és 3 percet a másik oldala. Akkor jó, ha szép rózsaszín a máj belseje, ezt egy metszéssel ellenőrzöm. Kicsit hagyom, hogy kihűljön az egész, majd áttöltöm egy turmixba a serpenyő tartalmát és leturmixolom. Biztosan után kell ízesíteni, sót nem szabad kihagyni, de csak a mostani állagában érdemes hozzáadni, nehogy megkeményedjen a máj, borsot sem találom el elsőre általában. Két csepp mustárt is adtam hozzá, de tényleg csak két cseppet. Hűtőbe téve rövid idő alatt megdermed a vajtól, pirítóssal tálalható. A gyümölcs nem véletlen a fotón, kitűnően harmonizálnak az ízek, javaslom kipróbálni.



Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg harcsamáj
  • 1 nagy Rama margarin
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, majoranna
Egy nagyobb baráti társaság kedvéért készítettem a harcsamájpástétomot és a busafasírtot, melyeket cikórialevélben tálaltam:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...