2012. június 25.

Süllő egyben olvasztott vajas öntettel

Pár héttel ezelőtti halvacsoránk egyik csúcspontja volt a tepsiben, egyben megsütött süllő. Azt gondoltam, hogy a szálkákkal, uszonyokkal, csontokkal való bíbelődés elveszi vendégeim kedvét a jóízű étkezéstől. Meglepetésemre, nem így történt. A gondos tisztítás nagyon fontos. Nem elég a süllő belét eltávolítani és kimosni, a fehér úszóhólyag kivágása, kitépése és az alatta a gerinchez simuló vékony hártya felvágása hozzá tartozik a szakszerű tisztításhoz. A gerinc melletti enyhén véres részeket is így szépen ki lehet mosni. Sűrű irdalás nem szükséges, inkább csak a gyorsabb sülés miatt szoktam néhány bevágást ejteni a hal húsán, melyekbe kedvemtől függően bacont, fokhagymát gyömöszölök. Mindezek előtt persze nagyon alaposan besózom a halat, belülről is. A tepsit a kezem segítségével egy kis vajjal, vagy zsírral lehelet vékonyan kikenem és ráteszem gondosan, állítva a süllőt. Sütésre készen!




A sütési folyamat nem túl bonyolult, de egy kis törődést azért igényel. Alufóliával le lehet takarni a halat, hogy az gyorsabban párolódjon, puhuljon, ez megvédi az ételt a kiszáradástól is. A sütési idő átlagos esetben 45-50 perc, sütője és hőfoka válogatja. Gázos sütőben készítve valamiért hamarabb megsül, légkeveréses elektromosban még 200 fokon is kell neki az egy óra. Az alufóliát félidőben le kell venni és következhet a lényeg. Vajat olvasztok egy serpenyőben, de óvatosan, hogy a víz és a zsiradék ne váljon szét, fokhagymát nyomok bele sokat, citromnak a levét és kevés nagyon apróra vágott petrezselyem zöldet. Na, ezzel az öntettel, "muttyal" elkezdem locsolgatni a sütőben lévő halamat. Úgy öt percenként adok neki egy keveset, valahogy úgy kell elképzelni, mint ahogy a csirkét, vagy kacsát locsolgatjuk. A végén, ha szükséges rá lehet grillezni a tetejére egy-két perce erejéig. Tálaláshoz mellé szoktam tenni ugyan azt az öntetet, mellyel eddig locsolgattam, locsolgassa csak a vendégsereg is. 


Friss szamócás salátával tálalva igazán ínyenceknek való csemege. Jégsaláta, madársaláta és félbe vágott szamóca alkotja a salit. Az öntet 4 rész olívaolajból, 2 rész joghurtból, egy fél citrom levéből, egy rész mézből, őrölt fehérborsból és pici sóból áll, melyet előre egy kis tálban elkészítek és csak a tálalás előtt öntöm rá a salátára.

Hozzávalók:
  • tepsi méretű süllők, kb. 70 dkg egy darab
  • öntethez: vaj, citrom, fokhagyma, petrezselyemzöld


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...