2012. április 16.

Ikrás ravioli tejszínes, fűszeres mártásban

Minden szempontból főpróba volt. Az a bizonyos "kereskedelmi mennyiségű" ikra és tej, melyre korábbi receptemben (Halkrém (1) - Zöldfűszerekkel) már utaltam, a fagyasztó mélyén lapult, kezdeni kellett hát vele valamit. Kitaláltam - bár magam sem tudom mikor és hogyan - hogy készítsünk raviolit. Igazából nem volt sok kérdésem magamhoz: hogy kell tésztát gyúrni (?), mitől lesz ízletes (?), többféle halikra és tej áll rendelkezésemre, vajon jó  lesz mindegyik (?), milyen legyen a mártás (?) és talán még sorolhatnám a bizonytalanságomra utaló felvetéseket, de bátorság nélkül sose aratom le a babérokat felkiáltással  megszerveztem az estét és gondoskodtam megfelelő számú kuktáról. Röpke három és fél óra alatt össze is ütöttük a vacsit négyen egy liter pálinka és ki tudja hány üveg bor társaságában. Az étel egy kivétellel mindenkinek nagyon ízlett.

Az ikrát és a tejet bő, nagyon túlzóan sós forrásban lévő vízben megfőztem. Kicsit fagyos volt még, így valamelyest visszahűtötte a vizet, de megúsztam és nem ázott szét a belsőség. Lecsepegtettük. A tészta hamar elkészült, de egyikünknek sincsen nyújtógépe (anyai nagymamám azzal nyújtotta a tésztát vér profin hajszál vékonyra), így maradt a sodrófa. Közben nagymamám egykori kötött tészta levese jutott eszembe, ahol az elnyújtott tésztát dinsztelt hagymával kente meg, sózta, borsozta, majd csomót kötött rá és belefőzte a levesbe. Rossz nem volt, próbáljuk ki a raviolihoz. Hagymát aprítottunk, olajon fonnyasztottuk, piros paprikával ízesítettük. Az elnyújtott tésztát ezzel kentük meg, majd sóztuk, borsoztuk és a feldarabolt tejet, ikrát ráhelyeztük. Így leírva milyen egyszerűnek tűnik, ott, akkor valahogy sok volt az edény, egymást kerülgettük, a poharat emelgettük, szóval ment minden, csak kicsit lassan. 

Végül ráborítottuk a hasonlóan előkészített fedlapot és a derelye szaggatóval tetszőleges méretűre daraboltuk a tésztát. 
A főzővíz ekkor már lobogott, néhány perc alatt készre főztük a raviolit. 

A mártás alapja korábban lefagyasztott, visszafőzött hallé volt, melyet tejszínnel felöntve gazdagabbá tettünk, friss kaporral és petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítettünk. Az elkészült raviolit beleforgattuk és kicsit pihentettük.
Okulásként megosztom a legnagyobb hibánkat. Nem volt elég vékony a tészta és a töltelékhez képest sok is volt adagonként, tehát figyelni kell a tészta és az ikra arányára! Egyébként a belsőség íze jól kivehető volt, a mártás pedig selymessé, könnyen fogyaszthatóvá tette az ételünket. Kísérletezésünket összességében sikeresnek értékeltük, főleg annak tükrében, hogy a tejet és ikrát milyen klasszul hasznosítottuk.

Hozzávalók:

  • gyúrt tészta (50 dkg liszt, 4 tojás, olaj só)
  • hagyma, olaj, só, bors, piros paprika
  • haltej és halikra (ponty és süllő ikrát, tejet használtunk)
  • hallé 2 dl, tejszín 4 dl
  • egy csokor kapor és petrezselyem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...