2013. március 18.

Pontyropogós

Amennyiben kész az alapanyag, a pontyropogós tíz percen belül tálalható. Nézzük hogyan... A beirdalt, befűszerezett halhúst paprikás lisztben, esetleg paprikás kukoricalisztben megforgatva bő olajban pár perc alatt készre sütjük. Ennyi, de a lényeg nem ebben rejlik!
Korábban már írtam arról, hogy a ponty nem is olyan olcsó, főleg akkor, ha csak a húsát szeretnénk felhasználni. Persze kidobni a csontokat sem szabad, kitűnő halászlé, vagy alaplé főzhető belőle többek között. Nekem legfeljebb 27%-ra sikerül filéznem egy átlagos három nyaras pontyot, mely a szétnövés mellett sem szokott azért 2,5 kg-nál nagyobb lenni. Az átlagsúly mai tartási körülmények között egy haltermelőnél 1,8 kg. Nem marad tehát sok pontyhús, és az is szálkás, a bőre alatt pedig ott lapul a vörös húsrész, melynek sokak számára kellemetlen íze van. A pontyropogós választ ad(hat) ezekre a felvetésekre: sűrű irdalással a szálkákat apró darabokra vágjuk, így étkezésnél nem zavaróak, a jól átsütött, kérgesre, roppanósra sütött halhúson pedig nem érződik a "halíz". 
 A képen jól látszik, hogy milyen sűrűn be lehet irdalni a pontyot.
A bőrös felével kezdem sütni a halat. A halhúst lehet kisebb darabokra is vágni, nem szentírás, hogy a képen látható méretben süssük őket, akkor egy kis mártással előétel is lehet belőle.

Nagyobb méretű pontyok hátából gyönyörű szirmokat lehet vágni, csipsz vastagságúra érdemes szelni őket. Egy halvacsorámon az alábbi módon tálaltuk a pontyropogóst csípős bazsalikomos szósszal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...