A recepteket is megírom majd, illetve néhány már megtalálható a hellohal.com-on. A Monaco étteremben megrendezett vacsora gazdag képanyaga miatt azonban alkalmas arra, hogy beszámolómban felhívjam a figyelmet azokra a részletekre, melyekben a titkok rejtőznek...
Ún. welcome falattal (köszöntő falat) csak nagyon ritkán kezdek vacsorát. Az a tapasztalatom, hogy a meghirdetett időpont után csak fél órával tudjuk elkezdeni a műsort, a pontosan érkezők pedig már türelmetlenkednek, ezért próbálkozom a welcome falat intézményével. Érdekes, hogy ennek mennyire nincsen kultúrája, a vendégek nem mertek hozzányúlni az ételhez addig, amíg nem kaptak rá engedélyt... :)
A pontyikrakrém alapanyaga, a pontyikra tíz napot állt a sóban, szépen megérett, jó ízű lett, megduzzadtak a szemek is, így a nyersanyagot körbeadtam, sőt meg is lehetett kóstolni.
A palacsinta nemcsak desszert lehet, kitűnő főétel is. A kelkáposztával, sárgarépával és hallal kevert töltelék most tejfölös sajtmártást kapott. A benne lévő hal a harcsa feldolgozása során nyert nyesedék, farokvég, persze zsírtalanítva és vöröshús mentesen. Rostlapon sütöttük meg és széttörtük nagyobb darabokra összekeverés előtt.
A főétel egyik alapanyaga a kecsege. Elmagyaráztam hogyan lehet forró vízben a bőrét és a vérteket lekapni, a gerinchúrt miként kell kihúzni és egy kecsegét ki is filéztem bizonyítandó, hogy a technikát csak egyszer kell elsajátítani, halaink legtöbbje ugyan úgy filézhető.
A "kínai" hal készült el süllőfiléből és kecsegefiléből más-más bundában. A sütés harmadik technikája: olajban.
A desszert csak formájában volt halas...
És végül a menü:
welcome falatok: pontyikrakrém olíván pirított bagettel
előétel: cézár saláta a harcsa pofájával
leves: halkrémleves halforgáccsal
meleg előétel: kellel, hallal töltött palacsinta tejfölös sajtmártással
főétel: illatos omlós süllőfilé és mézes szezámmagos kecsegefilé grillezett zöldséggel
desszert: körtés halpite házi karamell krémmel
A fotókért köszönet Szlávik Bendegúznak, a sikeres együttműködésért pedig köszönet a Monaco Étterem csapatának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése