2014. február 19.

Süllőmáj sütve

Ez aztán a kulináris étel! Ritka, nehezen beszerezhető alapanyagból. Sok süllőt fogok, illetve sok süllő megy át a kezem között egy évben, de nincs idő és energia arra, hogy az átlag másfeles halak kicsiny, sérülékeny máját gyűjtögessem, óvatosan kivágjam. Még egy három kilós példány mája sem túl nagy, sok nedvességet tartalmaz, lágy, komoly körültekintést igényel a vele való bánásmód. Most úgy adta a sors, hogy egy gyönyörű süllő, gyönyörű májából készíthettem ételt. Nem tudom lesz e valaha ismétlés, de azért bátorítom azokat, akik tisztítanak fogast, vagyis nagyobb példányokat, hogy próbálják ki és kóstolják meg e csemegét.

Szóval nem könnyű bánni a süllő májával. Nem hasonlít semmihez sem. Lágy és nagyon sok a víz benne. Kevés füstölt szalonnán és enyhe ízű főzőhagymán csak borsozva a májat előbb "elfőztem" a nedvességet, majd enyhén rápirítottam és kész. Nem hasadt szét, nem törött szét. Korábban a harcsa máját magasztaltam úgy, hogy veri a libamájat, azaz finomabb annál. Nos, a süllő mája még ennél is lágyabb, zamatosabb, kellemesebb ízű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...