2015. január 14.

Évértékelő, azaz ez érdekli a HelloHal olvasóit - tanulságos

2012. március. Melinda segítségével elindul a HelloHal blogja. Persze a hazai halakkal jóval korábban elkezdtem foglalkozni. Emlékszem, barátaimnak napról napra, estéről estére valamilyen halételt "kellett" készítenem. Jöttek is sorban, egymásnak adták a kilincset: Szia Szabolcs, mit eszünk? :)
Aztán Laci barátom egyszer a kézfogás mellé így köszönt: Hello Hal! Azt hiszem itt eldőlt minden. Azóta egyre jobban csengő brand a HelloHal, azt remélem, hogy a munka, a kitartás a HelloHalhoz a hazai halakat társítja, a fogyasztók, vacsoravendégek, a Halfalatozó vendégei, az olvasók bizalmat szereznek a halfogyasztás iránt, vagy megbízva bennem elindulnak a halfogyasztás, a tudatos halfogyasztás útján. 
Az elmúlt szűk három esztendőben 125 bejegyzés került a blogra, mintegy 100 recepttel, melyek bizonyítják, hogy változatosan, sokféleképpen elkészíthetőek hazai halaink. Átnéztem a blog statisztikáját és érdekes megállapításokat tudok tenni:
Életkép a víz alól: lapuló harcsák és egy eltévedt ponty

- a legnépszerűbb bejegyzések a halak tisztításával kapcsolatosak, nem pedig ételek elkészítésével vagy a vacsorákkal. Vezet a harcsa tisztítása/filézése, 13.000-en voltak rá kíváncsiak, igaz egy komoly fotósorozat mutatja be lépésről lépésre mit és hogyan kell tenni. A süllő tisztítása/filézése "csak" fele ennyi embert érdekelt. Ennek legfőbb oka lehet, hogy sokkal nehezebb ma Magyarországon süllőhöz jutni. Ez nagyjából azon horgászok kiváltsága, akik megfogják horoggal. Piacon alig kapható.
A harcsa filézésének kezdetén: a hús leválasztása a gerincről

- Tízezer ember nézte meg hogyan kell megsütni egy jó keszeget. Miként kell beirdalni, besózni és megsütni. 

Talán keszeget vagy kárászt lehet szerezni, venni a legegyszerűbben és ez a legolcsóbb is. A tiszaörvényi Halfalatozóban több mázsát megsütünk szezononként és látom, hogy miként eszik a vendégek, hogyan szedik szét a megsült keszeget. Van még mit tanulni. De, hogy segítsem a keszegevészetet, készült egy szuper jó kiadvány,

mely bemutatja hogyan lehet egy jóízűt enni az általam, a HelloHal által megsütött keszegből. Így tényleg nem kell félni a szálkáktól. A kiadvány szerkesztett változatát hamarosan ide is feltöltöm.

- Népszerűek a könnyebben hozzáférhető belsőségekkel foglalkozó bejegyzések is. Egy pontyban legtöbbször van ikra, esetleg tej, télen a süllőben is. Így azok a receptek, melyek ezekkel foglalkoznak nagy érdeklődésre tartanak számot. Gondolom sok olvasónak elsőre elképzelése sincsen mit lehetne kezdeni ezekkel a finom és értékes alapanyagokkal. Örülök, ha a HelloHalon találnak ötletet hozzá. Ide sorolnám a harcsamájat is. Aki ésszel bont fel egy ragadozót és vigyáz a májra, az igazi gasztronómiai élvezetekhez juthat. Több bejegyzésem is foglalkozik a harcsa májával, ezeket 5000-en olvasták el.
 Süllőikra krém

Harcsamáj krém

- Feltűnt, hogy az egyben sütött halakkal foglalkozó recepteknek milyen nagy a látogatottsága, noha én elsősorban a filézést preferálom és kis túlzással erőltetem is. Mi lehet az oka? Országjárásom során egyértelműen kiderült számomra, hogy a nagy átlag magyar nem tud filézni. Kibelez egy halat, lekaparja a pikkelyeket és mehet a sütőbe... Ezért (is) kereshetik olyan sokan az egyben elkészített halak receptjeit. Különösen a süllő és a csuka népszerű, pedig ez utóbbi igen szálkás.
Mustáros csuka egyben 

- Örömmel konstatáltam, hogy "Van élet a halászlén túl!". Ezt a mondatot magamtól idéztem, nincs olyan előadás, program, vagy vacsora, hogy ne mondanám el. A különböző hallevesek receptjeit sokan felkeresték már, igaz országjárásom során számtalanszor mutattam meg például a halkrémlevest.
Halkrémleves

- Már ezernél is többen elolvasták a harcsa-gyros készítésének módját. A halburger, halkolbász és a fish and chips előtt ez talán a legnépszerűbb halétel. Hamar bizalmat lehet vele szerezni a halak iránt kevésbé fogékonyaknál is.
Harcsa-gyros tálban, otthon

- Elkészült a HelloHal saját youtube csatornája is, a hellohalcom. Itt az elmúlt évek médiamegjelenésit gyűjtöttem össze és olyan videókat, melyek egytől egyig azt a célt szolgálják, hogy a hazai halfogyasztás egyre nagyobb méreteket öltsön. Ahhoz képest, hogy még nem hirdetem, rövid idő alatt a kisfilmeket négyszázan látták.
hellohalcom - így kell keresni a youtbe-on

Abban bízom, hogy a jövőben is sok helyre hívnak, sok helyre juthatok el, hogy saját eszközeimmel népszerűsítsem az édesvízi, a hazai halfogyasztást. Azt remélem, hogy újabb vendéglátóhelyeken lehet majd megkóstolni a HelloHal legjobbjait. 
Boldog Új Évet és sok halat kívánok a HelloHal követőinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...